Robert Hugh Benson – Krvavý orol




Táto poviedka rozhodne patrí do literárneho štýlu ,,Horror“. Spĺňa všetky jeho atribúty.
Odohráva sa v tajomnom prostredí lesov, v ktorom sa pohybujú záhadne entity počas temnej noci. Práve na takomto mieste, vysokom vresovisku pri Ascotte zablúdil hlavný hrdina spolu s priateľom Jackom. V diaľke zazrú podivnú chalúpku, a aké by to bolo ju nepreskúmať. Benson opäť dokazuje svoje majstrovstvá vo vykresľovaní situácie, spolu so strašidelnou atmosférou a dobrým budovaním gradácie deja. Samozrejme napriek desivej legende o tomto hrôzostrašnom rituále sa autor neznížil k nechutným opisom a poviedka si zachováva mysteriózny nádych takmer zaraditeľný do Nadprirodzenej strašidelnej literatúry (Supernatural horror fiction).
Pred čítaním poviedky som nemal znalosti o čom bude príbeh, no nič také som nečakal, keďže predchádzajúce poviedky v zbierke Neviditeľné Svetlo boli ladené skôr mystickými úvahami a diskusiami. O diabolskom rituáli s názvom poviedky som tieže nemal vedomosti.

Ozaj, téma ,,zablúdiť v lese“ je ako stokrát prepečený stejk. Ale ak je mäso kvalitné a keď sa pripraví poctivo, na jemnom plameni a dokonale okorení, tak z toho môže vzniknúť niečo originálne. Robert Hugh Benson sa môže pýšiť takýmto literárno-šéfkuchárskym titulom. Dobrú chuť.

Bookmark the permalink.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.