Robert Hugh Benson – Neviditeľné Svetlo

Still scary after all these years , Excellent, but not traditional „shivery“ ghost stories – the best ones brought tears to my eyes, Short stories both extraordinary and inspirational, It’s an excelent christian vision about praeternatural matters, Enjoyable…
To je zopár z mnohých pozitívnych hodnotení z celého sveta na túto zaujímavú knižku. Písať recenziu na toto úžasné a jedinečné dielo nie je jednoduché, keďže sa nejedná o tradičnú ducharinu ani o štandardné strašidelné poviedky. Avšak nachádzajú sa tu určité príbehy, z ktorých dýcha tajomnosť, mystika a niektoré dokážu spôsobiť u čitateľa aj zimomriavky. Mne osobne pri čítaní vyvolávali pocity ako pri dielach Artura Machena, niektoré poviedky sú takisto dosť ťažko chápateľné. Je minimálne veľmi podivuhodné, že autor -katolický kňaz (jeho otcom bol Arcibiskup z Canterbury – Edward White Benson) sa venoval písaniu príbehov s hororovou tématikou, čo v literatúre nie je vôbec bežný zjav. No možno práve preto sa jeho diela stali jedinečné a dokonca ovplyvnili vývoj svetovej sci-fi literatúry. Robert Hugh Benson sa tiež radí k popredným autorom literárneho prúdu označovaného ako ,,Weird Fiction“. Svojím výnimočným pohľadom na svet nevedome zamiešal tieto žánre do neskutočne dokonalého kokteilu slov a viet. Samozrejme, že od čitateľa sa požaduje určitá miera chápania Bensonovho sveta, ktorá je vo všeobecnosti obmedzená a nebola daná každému. Kniha vyšla v originále v angličtine pod názvom ,,The Light Invisible“ a obsahuje 15 poviedok:

Zelený Plášť – The Green Robe
Pozorovateľ – The Watcher
Krvavý orol – The Blood-Eagle
Nad Bránou – Over the Gateway
Poena Damni – Poena Damni
Consolatrix afflictorum – Consolatrix afflictorum
Most cez Riečku – The Bridge over the Stream
V kaplnke Kláštora – In the Convent Chapel
Ktorému kráľovi ? – Under which King?
V šatách farebných – With Dyed Garments
Maličkým – Unto Babes
Putujúci – The Traveller
Žiale Sveta – The Sorrows of the World
Zaránky – In the Morning
Očakávaný Hosť – The Expected Guest

Kniha, ktorá sa mi dostala do rúk je vydaná vo väzbe s ohľadom na pôvodné vydanie s priestorovou potlačou písma a ilustrácie na čiernom obale. Bola to dobrá voľba, lebo z nej dýcha časť dávnej histórie, čo umocňuje pocit mystiky, či už pri dotyku, alebo čítaní samotných poviedok.
V tomto slovenskom vydaní z roku 2002 sú použité ilustrácie od Teodor-a Jozef-a Tekela, ktorý je predstaviteľ expresionistického prúdu a náboženskej maľby. V dejinách slovenského maliarstva 20, storočia je považovaný skôr za ,,osamelého umeleckého pútnika“. Z techník s obľubou používal pastel, no zastúpené sú kresby tušom, atramentom, maľby temperou aj akvarelom.

Na záver ako zhrnutie teda knihu možno odporúčať tým, ktorí máju radi nevšedné, tajomné, mysteriózne, strašidelné a nadprirodzené príbehy. Ale možno ju doporučiť aj tým ktorí hľadajú zmysel existencie ľudstva a iný originálny pohľad na svet okolo nás. Pretože jestvujú veci, ktoré nie sú tak ľahko zbadateľné na prvý pohľad, ale vyžadujúce si kontemplatívne vnímanie. Jednou z nich je aj Neviditeľné Svetlo, ktoré nám ponúka autor.

Bookmark the permalink.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.