Stephen King – Premium Harmony

Scary Death Makes Cloud Of Smoke. The Concept „Smoking Kills“.

Nemá absolútne žiadny zmysel predstavovať Stephena Kinga, literárneho a filmového Kráľa horrorového, kriminálneho a mysteriózneho žánru. Poviedka ,,Premium Harmony, ktorú vám chcem priblížiť uzrela svetlo sveta deviateho Novembra 2009, v magazíne ,,The New Yorker“. Kľudne by sa mohla premenovať kvôli téme na ,,Fajčenie zabíja“. Okrem majstrovsky spracovaného deja, irónie, zaujímavých nápadov a plasticky vykreslených postáv, má tento krátky literárny útvar aj hlbšiu myšlienku a nečakanú pointu. Samozrejme na Kingových postavách je vždy aj niečo zvláštne a tajomné. Zvyčajne sa tieto charaktery prejavia ku koncu poviedky a doslova tým zaklincujú už aj tak nečakaný záver akcie.
Zo zdanlivo všednej situácie, akou bola obyčajná kúpa balíčku cigariet, dokáže autor vytvoriť veľmi zaujímavý až kultový príbeh.
Ray Burkett a jeho obézna manželka sa vezú autom, rozoberajú rôzne témy, až kým nevypukne medzi nimi menší konflikt. Manželka vystúpi z auta pred supermarketom, aby kúpila cigarety. Po veľmi dlhom čakaní v aute je mu oznámené, že sa práve niečo stalo, že jeho žena dostala infarkt. Nepomohlo ani dýchanie z úst do úst ochrankárom tmavšej pleti. Čo je na príbehu obzvlášť zaujímave, je Rayove zmýšľanie, keď sa to dozvedel. Začína uvažovať, či by mal šancu na sexuálne zblíženie s jednou ani nie veľmi príťažlivou pani, v supermarkete. Dosť neskoro si vzpomenul nato, že v strašnej horúčave nechal v aute psa, ktorý to už tiež nedal. Čiže suma sumárum, skóre 2:0 pre cigarety, respektíve jeden človek zomrel a jedno zviera zahynulo kvôli cigaretám za pár minút, čo je podľa mňa celkom slušný odkaz ľudstvu.
Poviedka bola uverejnená v zbierke ,,Bazár zlých snú“ (The Bazaar of Bad Dreams – Bazár zlých snov – Basar der bösen Träume) Na viacerých fórach je hodnotená ako jedna z Top poviedok uvedených v danej knihe, dokonca na niektorých stránkach ako úplne najlepšia. Samozrejme by bolo nelogické túto poviedku neodporučiť na prečítanie.

Text; Pavol Vojtaško ml.
Foto: 123rf.com

Bookmark the permalink.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.