Algernon Blackwood – Takmer zabudnutý majster tichej hrôzy

Algernon Blackwood – jeho knihy sú takmer kompletne ,,out of print“.
Zohnať bežne knihy v tlačenej forme od tohto autora je takmer nemožné. Teda pokiaľ si nechcete doplatiť a napríklad v Amazone vám ich vytlačia ,,On demand“, samozrejme nie za úplne najnižšiu sumu. Slovenskému čitateľovi sa predstavil iba v jednej krátkej poviedkovej knižke Pikestaffov Prípad, obsahujúcej päť príbehov. V horrorovych antológiach najmä českých nájdeme, tiež zopár jeho poviedok – Z Upířich archivú Kniha I. a Kniha II. poviedky – Podivná Mortonova Smrt a Transfer. Vydavateľstvo Horus.cz disponuje na svojich stránkach veľmi kvalitnými prekladmi (do ceskeho jazyka) jeho poviedok Dum Minulosti (House of the Past), Pánuv Hlas a Horova Křídla (The Wings of Horus). Dovolím si dokonca tvrdiť, že CZ preklad na strankach Okultury je pre mňa rodeného Slováka oveľa príťažlivejší ako SK preklad v zbierke Pikestaffov Prípad. V zbierke príbehov Krypty a Draci bola vydaná poviedka Kouzelné Zrcadlo. V knihe Púlnoční povídky sa nachádza poviedka Strasidelný Ostrov (The Haunted Island) z vôbec prvej vydanej zbierky poviedok od A.Blackwooda – The Empty House and Other Ghost Stories z roku 1906. Čiže ak to zosumarizujeme, čitateľ zo znalosťou iba slovenského a českého jazyka má veľmi malú šancu spoznať jeho tvorbu, čo navyše znásobuje aj fakt, že spomínané české antológie sa nedajú vôbec nikde zohnať, dokonca ani v antikvariátoch.
Kto je vlastne Algernon Blackwood ? Túto otázku si položil aj známy vydavateľ, editor antológií Mike Ashley, jeden z najväčích znalcov jeho života a po siahodlhom pátrani napísal rozsiahle dielo o jeho živote ,,Extraordinary Life of Algernon Blackwood“. Kniha je sprievodcom po kapitolách autorovho veľmi zaujímavého života. Je ináč označovaný za jedného z najplodnejších autorov nadprirodzených príbehoch v dejinách ľudstva. H.P. Lovecraft sa o jeho diele vyjadroval v superlatívoch, aj keď nemožno poprieť určitú malú dávku kritiky na časť jeho práce. Na ukážku uveďme krátky citát H.P Lovecrafta na adresu A. Blackwooda:

,,O kvalite Blackwoodovho talentu nemožno pochybovať, pretože nikto sa ani nepriblížil k obratnosti, pravdivosti a minucióznej presnosti, s akou zaznamenáva náznaky nadprirodzena v obyčajných veciach a skúsenostiach.“

Text: Pavol Vojtasko ml.

Bookmark the permalink.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.