Lafcadio Hearn – Kwaidan

Čítať texty od tohto autora je pre bežných čitateľov takpovediac Exotika. Lafcadio Hearn sa narodil v Grécku, no prevažnu časť svojho života strávil v Japonsku. A hlavne tento fakt sa stal dôvodom jeho literárnych úspechov v celosvetovom merítku. Dokázal zachytiť miestnu tradíciu a kultúru očami Európana čo bolo najlepším spôsobom ako ju detailne priblížiť ľuďom z jeho rodného kontinentu. Najznámejšou zbierkou z jeho tvorby sa stalo dielo ,,Kwaidan“ vydané prvý krát tesne po jeho smrti v roku 1904. je to súbor dvanástich poviedok prevažne s nadprirodzenou tématikou. V príbehoch je citeľný autorov vzťah k Budhistickému náboženstvu. Mnoho poviedok je založených práve na reinkarnácií. Či už je to pekná dievčina, ktorá po smrti sa narodí opäť v krásnom ženskom tele a manžel pôvodného dievčaťa ju takpovediac znovuobjaví pri strastiplnom putovaní v jednom zapadnutom hoteli, alebo nádherný strom, ktorý má v svojich kvitnúcich kvetoch ducha prekrásnej ženy.

Takmer každý príbeh sa vyznačuje netypickým a nečakaným koncom a takisto dej a zápletka sú vždy mimoriadne zaujímavé a neobyčajné. Zbierka obsahuje nasledovné poviedky:

Príbeh Mimi-Naši-Hóičiho

Ošidori

Príbeh O-Teiin

Ubazakura

Diplomacia

O zrkadle a zvone

Džikininki

Mudžina

Rokuro-Kubi

Mŕtve Tajomstvo

Riki-Baka

Sen Akinosukeov

Dielo sa dá jednoznačne vrelo doporučiť každému záujemcovi o nadprirodzenú, duchársku literatúru ako aj pre všetkých čitateľov, ktorí majú záujem o netradičné ba až podivné príbehy na odpútanie sa od reality bežného života.

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.